Зареєструйтесь на нашому сайті, щоб отримати додаткові можливості!

Дякуємо за реєстрацію!

Авторизация

ЗНОВУ ПРО ЗАКОНИ ДЗЕРКАЛА ТА МАГНІТУ

Иваницкая Любовь Михайловна

Останнім часом я почала згадувати деякі неприємні випадки у спілкуванні з досить близькими людьми.

Тепер бачу, що якусь небажану для себе поведінку інших треба було сприймати через закони дзеркала та магніту, для того, щоб «під час бою» трансформувати свої негативні переживання [1, с. 370; 2, с. 19]. Але на той час я засуджувала, ображалась, попрікала, пред'являла претензії, повчала (переважно у думках і емоціях), хоча із законами дзеркала та магніту була вже знайома, але не було належного досвіду їх застосування.

Зараз, пригадуючи ці випадки, змушена трансформувати «в образі» накопичений таким чином у душі негатив.

Помітила, що так можна трансформувати і більш давній негатив, згадуючи аналогічні випадки, коли про закони дзеркала та магніту нічого не знала. Тим паче, що тіло пам’яті ніби спонтанно такі випадки видає, підказує. Зауважу, що це досить копітка робота, та після неї спогади не бентежать, спілкування з конкретними людьми стає спокійнішим і приємнішим.

Зрозуміла, що зі згаданими законами дружити корисно для душевної рівноваги та гармонійного спілкування.

Коли, за пропозицією Е. А. Піньковської, спробувала визначити по таблиці «Леонардо», в якому рівні та на якій сходинці перебував поет Т.Г. Шевченко під час написання вірша«Не так тії вороги…», то відчула у його рядках якусь образу і осуд нещирості в людях, можливо - попередження наївним та надмірно відкритим людям про те, що за маскою доброзичливості може ховатися лицемірство. Ймовірно, що рядки поета – це відображення його власного досвіду, чутливості до фальші. Під впливом свого сприйняття цього вірша, власних роздумів про закони дзеркало та магніту, якось прийшли такі рядки:

Закон магніту в світі діє
Не кожен його розуміє,
Прийняти та застосувати вміє,
Бо ним поки не володіє.

В думках про інших те ми маєм,
Що в їх манерах не сприймаєм.
Коли в собі цього не бачим,
Тоді так гірко й довго «плачем».

Ці "інші" дзеркалом нам служать.
Тому навколо нас і кружать,
Ведуть себе так неприємно -
Магніт то діє, все взаємно!

А щоб вони так не кружили
І ми собі спокійно жили,
Потрібно ясно зрозуміти -
Причина в нас - себе змінити.

Кривдників своїх прощати
Гідно критику сприймати
Дякувати, благословляти
Та добра усім бажати!

Закони маємо вивчати,
Щоб добре їх запам'ятати
Та у житті застосувати
Тоді мир, радість будем мати!

«Ставлення до тебе інших людей завжди таке ж, як ти ставишся до них глибоко всередині себе. Можеш бути зовні привітним, і слова вживати не грубі. Але, що всередині? Кого ти щиро любиш, ті люблять тебе. Кого ти щиро поважаєш, поважають тебе. Таких, як правило, не багато...

Лише перебуваючи в повному володінні собою, можна побачити своє відображення і коригувати свою поведінку в спілкуванні з ким би то не було»
[1, с. 373].

Література

  1. Пиньковская Э. А. Спаси и сохрани: в 3-х т. – Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2011. – Т. 1: Кто ты? - 814 с. 
  2. Самопознание и самосовершенствование в схемах, формулах, таблицах : учебно-методическое пособие / под общ. ред. Э. А. Пиньковской, Т. В. Черкашиной; сост. А. В. Аносова. - Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2018. - 152 с.

Додати коментар

Захисний код
Оновити