ДУХОВНА ГАРМОНІЯ
Трофимчук Алла Михайлівна
«Жити у стані гармонії із собою, з людьми, з природою – це найвище досягнення людини на землі» – саме з таких слів починається глава «Духовна гармонія» у книзі «Детектор лестощів» [1, с. 79].
Гармонія – узгодженість, стрункість, у поєднанні чогось.
Гармонійна особистість безцінна в Природі, як і сама природа. Гармонійна особистість безстрашно творить мир, безкорисливо любить, завжди випромінює радість [2, с. 53].
Важко не погодитися з автором, що «стан миру в собі людина досягає після подолання рубежів сумніву, страху, гордині та страждання» [1, с. 79].
Ставлю собі питання: як визначити, наскільки я гармонійна особистість? Відповідь знаходжу у книгах серії «Спаси і збережи» Емми Анатоліївни Піньковської: «Якщо у своєму світі почуттів, тобто в душі ти пізнав чотири стани:
- блаженство безстрашності;
- блаженство радості;
- блаженство любові;
- блаженство миру
і розвинув їх до певних висот у собі – ти досягнув стану гармонії. Це досягнення, без сумніву, подарує наступне щасливе життя» [2, с. 52].
Аналізую себе за вище зазначеними критеріями:
- блаженство безстрашності: необхідно пізнати свій страх, що лікується мужністю, тобто мужньо правдиво визначити природу свого страху. А для цього не дратуватися, коли в неприємній формі вказують на помилку в роботі, неправоту в судженнях ті, хто має іншу думку, тобто, потрібно не створювати образ ворога і розуміти, що в будь-якій критиці є правда про мене; необхідно зберігати спокій і зовні, і всередині, тоді можна вирішити будь-яку проблему. Подолання труднощів робить людину безстрашною;
- блаженство радості: щоб випробувати цю складову, необхідно прийняти себе недосконалим і попрямувати до досконалості. Не виправляти інших. Залишити їм здобуття радості від самовдосконалення в той термін, який їм призначено. Тоді пізнаю радість звільнення від непотрібних турбот. Це дасть можливість перебувати в ритмі, бадьорості, дисципліні, розміреності у всіх справах, які визначу як головні. Стає реальним з безлічі бажань виокремити головне, те, що не можна не зробити саме зараз, саме цими засобами, саме мені самій. Побачу не погане у помислах людей, а красу форм у природі, досконалість фарб землі і неба, красу людських відносин. Від дотику до цього нового світу, що відкрився для мене, пізнаю блаженство радості;
- блаженство любові: необхідно продовжувати вчитися прощати кривдника і віддавати свою увагу, турботу, і любов безкорисливо, не чекаючи нічого натомість, тоді пізнаю блаженство любові. Сильніше за любов немає жодного почуття. Любов матері робить людину, яка творить всесвіт добра і світла.
Як тут не згадати одну з прекрасних самодіагностичних методик системи самопізнання і самовдосконалення Е. Піньковської, до вона наводить сім характеристик люблячої людини і пропонує оцінити їх розвиток у собі.
Тож, людина любляча, яка вона?
- Хто любить, ніколи не викличе сліз образи, він їх осушить. А ти?
- Хто любить, ніколи нічого не вимагає собі. А ти?
- Хто любить ніколи не сердиться, він дивується. А ти?
- Хто любить, ніколи не боїться за себе. А ти?
- Хто любить завжди радий зустрічі будь-якій. А ти?
- Хто любить, ніколи нікого не засуджує. А ти?
- Хто любить ніколи не зраджує, він жертвує собою. А ти? [2, с. 55].
Дійшла висновку, що до цього тесту потрібно частіше повертатися і налаштовувати себе у відповідність з кожним із семи пунктів;
- блаженство миру: необхідно перестати творити образ ворога, воювати з собою та з оточуючими. І ось, коли зі мною перестануть воювати не лише оточуючі люди, а й моє сумління, тоді пізнаю блаженство миру.
Виношу для себе ще кілька корисних порад автора:
«У серці – твоє сумління, воно вірний друг і найсправедливіший суддя. Коли хочеш чогось, то спершу запитай серце або просто прислухайся до нього. Воно спокійне? Значить, бажання твоє вірне. Значить, цього й не вистачало для твого повного щастя» [2, c. 56].
«Наскільки гармонійно душа і дух взаємодіють у своєму єднанні, настільки й розвинене сумління у людини» [3, c. 6].
«Щаслива людина дуже миролюбна. Вона радіє всьому та всім. Вона дозволяє оточуючим людям бути такими, якими вони є. Вона з ними не воює» [2, c. 56]. Тоді з'являється спокій, сила, знання, необхідні для вирішення будь-яких протиріч по справедливості та відповідно до закону.
Важливо пам'ятати, що від духовного здоров'я залежить здоров'я душевне та фізичне як у суспільстві, так і у кожній конкретній людині [4, c.121].
Прагнення духовної гармонії – процес безперервний, головне не зупинятися цьому шляху.
Література
- Пиньковская Э.А. Детектор лести / Серия книг «Спаси и сохрани». Том 3. – Черкассы: Издатель Чабаненко Ю.А., 2013. – 436 с.
- Пиньковская Э.А. Кто ты? / Серия книг «Спаси и сохрани». Том 1. – Черкассы: Издатель Чабаненко Ю.А., 2011. – 814 с.
- Самопознание и самосовершенствование в схемах, формулах, таблицах: учебно-методическое пособие / под общей редакцией Э.А. Пиньковской, Т.В. Черкашиной. – Черкассы: Издатель Чабаненко Ю.А., 2018. – 152 с.
- Пиньковская Э.А. Сказки Габриэлы (продолжение) – Черкассы: Издатель Чабаненко Ю.А., 2022. – 188 с.

Додати коментар