УРОКИ В ЦАРСТВІ ФЕЇ
(за книгою Емми Піньковської «Казки Габріели»)
Хороше ставлення між людьми, як акцентує Емма Піньковська у главі «Уроки в царстві феї», передбачає взаємну щирість, повагу та дружелюбність. Водночас, мудреці стверджують, що «найважче досягнення для людини розумно мислячої – уміти розрізняти добро і зло». Іноді вдається визначити «зло у добрі», відрізнити надмірну доброту (жалісливу «добренькість») від істинної доброти, коли жалості протистоїть милосердя.
Потрібно відрізняти і поняття «людина добра» та «людина справедлива». Те, що для мене добре, для іншого може бути шкідливим. Необдуманою жалістю добрих, але наївних людей («добреньких»), часто користуються брехуни і підлесники у своїх корисливих цілях. Отже, потрібно бути пильними – розуміти, які наслідки може мати той чи інший вчинок для себе і для оточуючих.
Знання про шкідливість «добренькості» та необхідність формування вміння розрізняти добро і зло стали в нагоді у моїй професійній діяльності: коли молоді хлопці з бажанням швидко наростити м’язи звертаються до аптеки з проханням придбати гормони без рецепта, мені, як фармацевту, доводиться відмовляти, оскільки знаю про можливі негативні наслідки цього.
Література