Зареєструйтесь на нашому сайті, щоб отримати додаткові можливості!

Дякуємо за реєстрацію!

Авторизация

ВІРУЮЧІ

Келеберда Татьяна Анатольевна

Глава «Віруючі» з книги Е. А. Піньковської «Детектор лестощів» спонукає людину розумно мислячу уважно подивитися на себе сьогоднішню (оцінити себе), і запитати: «Я вірю в Бога чи вірую в Бога?».

Вірити в Бога, як підкреслює автор, означає не суперечити, що Він є, а вірувати – означає безпосередньо спілкуватися з Богом [1, с. 383].

У мене в пам’яті згадався випадок, коли в часи свого студентства була на лекції, і задерикуватий студент спитав викладача: «Ви вірите в Бога?». Викладач відповів: «Я не вірю в Бога, я знаю, що він є». Тоді я на це звернула увагу, і думала так: «Якщо я, впевнена, що Бог точно є, то я повинна намагатися ставати краще самої себе сьогоднішньої, як витвір Бога».

Автор акцентує, що людині дозволено жити в умовах землі не просто так, як їй хочеться, але так, щоб виправляти своє викривлене мислення і попереджувати тим самим свою гріховну поведінку. Розумно мисляча людина повинна, пізнаючи себе, підніматися вгору по сходинках самопізнання. Узгоджуючи свої наміри, почуття, думки, емоції, бажання, слова і дії, як зазначає автор, можна досягти внутрішньої гармонії, цільності, мудрості.

У главі наголошується, що людині необхідно вчитися жити, дотримуючись десяти Божих заповідей, та слідувати Божим заповітам, які були дані грішному людству:

  1. Помістити Бога в серці своєму.
  2. Полюбити ближнього як самого себе.
  3. Пробачити ворога.

Якщо знати і намагатися пам’ятати, що Бог вдень і вночі є присутнім в твоєму серці, то як можна не любити себе?! І, якщо любов – це сувора справедливість, то потрібно ще раз задуматися і запитати себе:

  •      я зберігаю шкідливі звички навмисно?
  •       роблю зло через невігластво своє?
  •       вчиняю зло ненавмисно (забуваю часом про те, що «Я єсмь чадо Боже») [1, с. 386].

Сором в людині розумно мислячій – це страх перед Богом. А причинами страху є невігластво, сумніви, гординя. 

Автор дає пораду, що для майбутніх поколінь на рівні з удосконаленням фізичного тіла треба удосконалювати і психічний стан (тобто ментальне тіло). Потрібно намагатися стати на шлях пізнання Вчення Ісуса Христа.

На землі нічого не буває без вищого смислу для людини, яка заявила про свою віру в Бога Добра і Світла, і кожен рано чи пізно перевірить на собі неухильність виконання законів:

  • по вірі – дається;
  • по причині – наслідок [1, с. 386].

Розумно мисляча людина повинна наполегливо працювати на шляху з удосконалення самого себе, усвідомлюючи моральну висоту заповідей Ісуса Христа.

Література

  1. Пиньковская Э.А. Серия книг «Спаси и сохрани». Том 3. «Детектор лести». Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2013. 436 с. + 3 таблицы.

Додати коментар

Захисний код
Оновити