Зареєструйтесь на нашому сайті, щоб отримати додаткові можливості!

Дякуємо за реєстрацію!

Авторизация

ПРО ГІДНІСТЬ

Панько Валерий Иванович

"Люди, які голосують за невдах, злодіїв, зрадників і шахраїв,
не є їх жертвами. Вони співучасники..."

Джордж Оруелл

На четвертому році Революції Гідності не перестаєш дивуватися, чому суспільство знову і знову, вперто голосує за невдах, злодіїв, зрадників і шахраїв. Можна припустити, що загалом гідності у нас ще замало.

Щоб спростувати чи підтвердити це припущення, давайте проаналізуємо причини такої ситуації. Перш за все, згадаємо про «три основних правила політичної грамоти»:
 1. Народ гідний свого уряду (так як бажання народу не збігається з можливостями можновладців).

2. Політики говорять те, що приємно народу, але роблять те, що корисно їм самим.
3. У справах «слуг народу», як у дзеркалі, відображається те, що виборці мають в своїх думках: пільги, розкіш, безкарність.

Чимало можна зустріти людей, які мріють про таке життя. У них-то і криється головна біда – потурання безвідповідальності» [5].

А що ж таке «гідність»? Чому політики про неї поговорили і якомога скоріше забули, лишивши політкоректну риторику «на злобу дня», щоб про них не забули?
Якщо поглянути в таблицю «Леонардо» [2], то гідність (такт) знаходиться у 5 горизонталі V рівня в 8 вертикалі, де розташовані якості – від зради (немає бога в душі) до благородства (стоїцизм). 5 горизонталь – це завжди нові знання і зміни. Поруч із гідністю знаходяться такі якості, як дружелюбність (неупередженість) та інтелект (здатність розумно мислити). Очевидно, насамперед без дружелюбності та розумного мислення гідність – неможлива.

Майдан – це насамперед незгода, протест проти існуючої системи управління в державі. Не був цей протест в усьому мирним і можна його кваліфікувати як упертість (непоступливість). Щоб трансформувати упертість в гідність, ой як треба потрудитись кожному і всім загалом, хто прокинувся і проявив непоступливість та сплески гідності, бажання мати гідну владу та гідне життя.
Стає очевидною відповідь на питання: чому не відбуваються швидко зміни в державі, коли усвідомлюєш: якщо заявили про гідність, то потрібна єдність намірів, думок, слів та їх відповідність вчинкам у більшості і, насамперед, у політикумі, владі.
«Якби багато хто знав, що така національна риса характеру, як непомірність в споживанні ресурсів веде до розвитку духовних хвороб нації (неправдивості, невдячності, безвідповідальності, то могли б вплинути на продовження життя своєї нації»
[3, с. 346].

Приклад способу прямокутного трикутника трансформації упертості в гідність описаний у методиці для свідомо прагнучих до самопізнання та самовдосконалення [1 с. 207], ілюструє, скількох негативних якостей потрібно позбутися (здолати в собі) і скількома чеснотами наповнитись (здобути). Так, це неабияка праця розуму, душі та серця. Позбуватись в першу чергу треба лінощів саме до такого виду праці.

«Заняття самопізнанням і самовдосконаленням – це нелегка ментально-емоційна (психічна) робота, але вона необхідна на сучасному етапі розвитку, як профілактика застою, що веде до різного роду хвороб, аж до деградації особистості» [6].

У наведеному прикладі, розглядати потрібно трикутник з вершинами: упертість(ІІІ1/1)цікавість (ІІІ 1/8) гідність(V5/8) (в дужках наведено координати розташування вказаних якостей у діагностичній таблиці «Леонардо» [3] – прим.ред.).

Упертість – це 1 горизонталь III рівня; в цій же горизонталі розбиратись потрібно буде з образлівістю, жадібністю, заздрістю, ревнощами, марнославством. Все це букет бур’яну під назвою «гординя».

Починати варто з трансформації упертості та почергово по всім цим якостям рухатись у таблиці «Леонардо» вгору, найзручніший ритм – по три сходинки. Отож, по сходинках, поступово і постійно треба працювати над собою, здобуваючи і застосовуючи нові знання.

Чого вартує лише позбавитись марнославства, хизування, хвалькуватості – стати стриманим, потім скромним, рішучим, бадьорим, активним, радісним і, як наслідок, не тільки працьовитим, але спроможним до праці творчої, здатної втілити заповітні мрії в життя.

В такій роботі над собою допоможе таблиця «Почуттів» - варто лише освоїти її взаємодію з таблицею «Леонардо» та користуватись в постійному режимі.

Так, наприклад, у цій таблиці можна побачити якими вадами формуються різні види упертості: ненавистю, брехнею, байдужістю, неспівзвучністю, невір’ям, страхом, егоїзмом. Це залишки енергій якостей 1 горизонталі II рівня таблиці «Леонардо», які треба побачити в собі, захотіти позбавитись і замінити (трансформувати) на протилежні або більш позитивні.

Внизу таблиці «Почуттів» міститься підказка, що приводом до упертості є немиролюбність і тому трансформувати свою упертість слід у миролюбність. При цьому доцільно розпочати з «переведення» упертості хоча б у завзятість (ІІІ 7/1), що укріпить прагнення до досягнення.

Протилежним гідності (V 5/8) у таблиці «Леонардо» є сум (ІІ 3/8) (від нерозуміння сенсу життя). Сум може бути від саможаління. Відомо, що чим більше у людини однієї якості, тим менше протилежної, отож не потрібно сумувати та опускатись нижче – до зневіри (відчаю від безвиході), а, навпаки, мобілізуватись, робити зусилля, працювати, наповнюватись цінними позитивними якостями. Рано чи пізно діагностуєш в собі неповноцінну гідність (IV 2/8) (немає готовності починати спочатку), а далі за допомогою таблиці можна рухатись вгору до зосередження на чомусь конкретному і головному на даний момент.

Гідність – це така висота (планка), яку можна собі ставити при трансформації будь-якої негативної якості по аналогії з упертістю: образи, лайливості, скандальності, претензії, домислу, осуду, прискіпливості, заздрості, зверхності і по таблиці «Леонардо» рухатись цілеспрямовано до неї в тому ритмі, який прийнятний у конкретній ситуації, прикладаючи зусилля і долаючи поступово перешкоди.

Тоді питання "Це гідно, наприклад, ображатись?" може виступати як застосування закону достатніх підстав – 4-го закону формальної логіки, коли людина знаходить для себе в конкретній ситуації підстави для прийняття відповідного рішення, а прийняте рішення і слідування йому, дії – це завжди вихід [3, с.302; 4 с. 297].

П’ята горизонталь V рівня окрім гідності також містить такі якості як милосердя, безумовність, шанобливість, відповідність, неухильність, довірливість, мужність, каяття, уміння бачити зло в добрі, без яких не втримаєшся на цій горизонталі. А до них треба ще внутрішньо дорости. Для цього важливо міцно закріпитись на 1 горизонталі 5 рівня, а це означає розвивати в собі миролюбність, правдивість, вдячність, відповідальність, впевненість. Як з цими якостями в громаді і у кожного зокрема? Що робити, якщо очевидною є їх нестача? Дивимось на політиків як в дзеркало і змінюємося самі, тоді буде більше шансів розгледіти в них ті якості, яких бажаємо. Треба бути гідними іншої влади, адже в дзеркалі «подобається, як правило, те побачене краще, що має в собі той, хто дивиться» [2, с. 343].

В таблиці «Леонардо» гідність акцентована ще як такт (здатність керувати бажаннями), тому доцільно для самодіагностики пройти нижченаведений тест.

Визнач наявність такту в собі.

  1. Тактовна людина знає норми моралі, прийняті в суспільстві. А ти?
  2. Тактовна людина знає закони. А ти?
  3. Тактовна людина бачить межу, за якою йде втрата почуття власної гідності і не переступає її. А ти?
  4. Тактовна людина бачить межу, за якою йде непомірне завищення власної гідності і не переступає її. А ти?
  5. Тактовна людина завжди спокійна. А ти?
  6. Тактовна людина завжди миролюбна. А ти?
  7. Тактовна людина завжди щира. А ти?
  8. Тактовна людина ніколи не обтяжує своєю присутністю. А ти?
  9. Тактовна людина доставляє радість оточуючим. А ти?
  10. Тактовна людина завжди цікава оточуючим. А ти? [1 с. 79; 2 с. 60]

«Культурна людина вміє змовчати, зрозуміти і пробачити кривдника.
Для людини розумно мислячої, яка вміє керувати своїми бажаннями і емоціями, неважко зберігати дружелюбність і повагу навіть до кривдника. Інтелігентна людина тим відрізняється від інших, що вміє поводитися з гідністю в будь-якій конфліктній ситуації.

Для людини культурної, розумно мислячої, інтелігентної, вміння зберігати спокій – це індикатор розвитку її інтелекту. Стриманість – це індикатор виховання. Самовладання – це індикатор мудрості» [7].

Література

  1. Евтух Н.Б., Пиньковская Э.А., Черкашина Т.В. Методики личностно-профессионального самосовершенствования субъекта педагогической деятельности на основе самопознания: учеб.-метод. пособие для пед. работников / Н.Б. Евтух, Э.А. Пиньковская, Т.В. Черкашина. – Черкассы: Издатель Чабаненко Ю.А., 2016. – 406 с.
  2. Пиньковская Э. А. Спаси и сохрани: в 3-х т. – Черкассы: Издатель Чабаненко Ю. А., 2011. – Т. 1: Кто ты? – 814 с.
  3. Пиньковская Э. А. Спаси и сохрани: в 3-х т. – Черкассы: Издатель Чабаненко Ю. А., 2012. – Т. 2: Эгология. – 438 с. – с табл.
  4. Пиньковская Э. А. Спаси и сохрани: в 3-х т. – Черкассы: Издатель Чабаненко Ю. А., 2013. – Т. 3: Детектор лести. – 436 с.
  5. Сапина И. Ликбез. Занятие 15 // Газета "На пути к себе". – Режим доступа: http://svitlocult.org/gazeta-na-puti-k-sebe/2016/60-16/96-2016/vypusk-60-dekabr-2016/527-pinkovskaja-je-ao-bezotvetstvennosti-i-popustitelstve-likbez-zanjatie-15.htm
  6. Сапина И. Планка культурного фона (отрывок из книги "Преодоление") –Режим доступа: http://svitlocult.org/component/content/article/79-2015/vypusk-44-avgust-2015/411-ija-sapina-planka-kulturnogo-fona.html
  7. Сапина И. Ликбез. КУльтура несогласия.Занятие 9 // Газета "На пути к себе". – Режим доступа: http://svitlocult.org/component/content/article/74-2015/vypusk-39-mart-2015/374-pinkovskaja-je-a-likbez-kultura-nesoglasija-zanjatie-9.html

Додати коментар

Захисний код
Оновити