Зареєструйтесь на нашому сайті, щоб отримати додаткові можливості!

Дякуємо за реєстрацію!

Авторизация

АДВОКАТ

Северинчук Людмила Анатольевна

У главі Эмми Піньковскої «Адвокат» описано один із складних етапів становлення внутрішньої і зовнішньої культури людини – формування законослухняності.

Оцінити власний рівень законослухняності можна, як зазначає автор, проаналізувавши, яких людей останнім часом зустрічаєш:

  • тих, хто цинічно нехтують виконанням законів;
  • тих, хто спотворює зміст законів;
  • тих, хто не знає законів;
  • тих, хто знає закони, але не в повному обсязі [1, с. 335].

Той, хто знає закони, свої права та обов'язки, та має чітку громадянську позицію, може не допустити порушення закону, захистити себе самого і тих, хто потребує допомоги, діючи відповідно до масштабу свого мислення за наступними щаблями:

  1. Я;
  2. Моя сім'я;
  3. Моя рідня;
  4. Мій колектив;
  5. Моє місто;
  6. Моя нація;
  7. Мій народ (моя країна) [1, с. 336].

На щаблях «Я» і «Моя рідня» людина думає поки що лише про себе та своїх рідних, свої права знає, але нехтує правами інших, не бажає виконувати свої обов'язки в соціумі – утвердження справедливості, рівності, братства [1, с. 337].

Автор закликає не бути байдужими до того, що відбувається навколо, і відстоювати не стільки свої людські та громадянські права у своїй країні, скільки свободу дій у професійній сфері, утверджуючи законослухняність своїм особистим прикладом.

Для формування в собі законослухняності необхідно знати закони громадянські, моральні, духовні, і жити по ним, що можливо лише за умови виховання в собі таких якостей як миролюбність, справедливість та відповідальність, та дотримання одного з головних духовних принципів «Не нашкодь! [1, с. 337].

Література

  1. Пиньковская Э.А. Серия книг «Спаси и сохрани». Том 3. «Детектор лести». Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2013. 436 с. + 3 таблицы.

Додати коментар

Захисний код
Оновити