Зареєструйтесь на нашому сайті, щоб отримати додаткові можливості!

Дякуємо за реєстрацію!

Авторизация

Муляр Н. Унікальні формули

УНІКАЛЬНІ ФОРМУЛИ

Муляр Наталія Миколаївна

У заключній главі книги «Детектор лестощів» – «Унікальні формули» автор Емма Піньковська підсумовує щодо правил та формул, які допоможуть у процесі самопізнання.

У главі підкреслюється, що чим системніше людина займається самопізнанням, тим спокійніше вона сприймає оточуючу дійсність. Отже, одним з правил самопізнавальної діяльності є «правило 3 П» – поступовість, поступеневість, постійність,

Щоб розуміти, чи правильний обраний шлях і чи не затримався на місці – слід порівнювати себе теперішнього із собою минулим. В нагоді стане таблиця «Леонардо» (автора Емми Піньковської), яка описує внутрішні якості людини від негативних до позитивних за рівнями – від низького (першого) до високого (п`ятого). У цій таблиці можна відшукати, на якій горизонталі ти знаходишся, які сходинки потрібно «підтягнути», тобто побудувати індивідуальну траєкторіє трансформації виявлених в собі негативних якостей у більш позитивні.

Аналіз та трансформацію своїх дій, слів та думок можна здійснювати «після події», «під час події», а краще – «до події» [1, с. 431].

Думати, говорити і діяти слід, обов`язково дотримуючись законів: громадянських, моральних, духовних.

У главі на прикладі аналізу своєї взаємодії з законом, наведена формула, яку можна використовувати у будь-якій ситуації, відповідно до того, з ким, чи з чим взаємодієш:

  1. 1. Ти і закон (існуєте нарізно).
  2. 2. Ти до закону (виявляєш інтерес).
  3. 3. Ти з законом (вже ознайомився).
  4. 4. Ти у законі (вивчив всі положення).
  5. 5. Закон з тобою (допомагає в суперечках).
  6. 6. Закон у тобі (допомагає протидіяти беззаконню).
  7. Закон через тебе (твоїми зусиллями створюється система законослухняності в твоїй сім’ї, колективі, місті [1, с. 432].

Автор роз`яснює, що по мірі розвитку самосвідомості вимоги до виконання обов’язків стають жорсткішими, проте і покарання вже м’якші. Закон карми відповідно до п’ятого рівня діє в режимі «любові та пощади», тоді як у першому рівні – у режимі «око за око», у другому – «відплата за гріхи», третьому – «на неправильну дію – протидія», четвертому – «за причиною отримаєш наслідок». А от у п’ятому – «розумно мисляча людина сама бачить свої помилки та осуджує і наказує себе сама» [1, с. 429 430]. Але й діє така людина вже більш відповідально, у рамках законів, намагаючись дотримуватися принципу «не нашкодь», і таким чином не наносить так багато шкоди, як на початкових рівнях розвитку своєї свідомості, сама намагається виправити свої недоліки, тому й наслідки її дій м`якші.

Наступна формула допомагає зберігати самовладання: якщо те, що про тебе сказали, правда, то навіщо ображатися, якщо неправда, тим паче немає на що ображатися [1, с. 433].

Щоб устояти, не поступитися беззаконню, злу, потрібно, як наголошує автор, проявити волю і характер, відвагу і благородство.

Таким чином, усі перелічені в означеній главі та багато інших, викладених у творах автора, унікальні формули та правила допомагають пізнавати та вдосконалювати себе, реалізувати свої можливості для досягнення поставлених цілей.

Література

  1. Пиньковская Э. А. Серия книг «Спаси и сохрани». Том 3. «Детектор лести». Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2013. 436 с. + 3 таблицы.

Додати коментар

Захисний код
Оновити