Зареєструйтесь на нашому сайті, щоб отримати додаткові можливості!

Дякуємо за реєстрацію!

Авторизация

Узарська В.М. Підказки

ПІДКАЗКИ

Узарська Валентина Михайлівна

Розділ «Підказки» з книги «Егологія» Емми Піньковської [1, с. 305-309] особливо оцінить читач уважний та з філософським налаштуванням. Він призначений допомогти тим, хто, користуючись таблицею «Леонардо», останнім часом не відчуває впевненості, що ступінь, визначений у п'ятому рівні таблиці, точно відповідає почуттям, словам і думкам у даному епізоді. Для набуття впевненості у самодіагностиці автор дає шість підказок.

Підказка перша. Якщо прояв самокритичності не дає відчути повну відповідність у тій рисі з V-го рівня, над якою працюєш, то настав час оцінювати себе не однією, а трьома чи чотирма цифрами при визначенні будь-якої якості в собі [1, с. 306].

Для цього треба навчитися розрізняти в собі відтінки почуттів і причини, що їх викликали, а також аналізувати якість своїх думок.

Нещодавно мене здивувало моє жорстке немиролюбство, виявлене в словах і думках. Застосовуючи таблицю «Почуттів», визначила, що моя нетерпимість спирається на марнославну впертість, сформовану егоїзмом. Самоаналіз «після бою» допоміг визначити, що мені треба працювати над повноцінною чуйністю, не тільки в словах, вчинках (поведінці), а й у думках, щоб при наступній подібній розмові зуміти зупинити себе «під час бою» і не допустити немирного її завершення.

«Справа самовдосконалення може посилюватися, іноді, зупинками. Застій відбувається саме тоді, коли проявляються «спалахами», то впертість, яка начебто переведена в завзятість, то образа зі сльозами, якої давно не було, то ревнощі, то підозрілість. Що робити?» [1, с. 307].

Дуже точна характеристика того, що відбувається в моєму внутрішньому світі в даний момент, прийняти яку допомогла відповідь на поставлене запитання: «Заспокоїтися. Зрозуміти, чи бажаєш ти просуватися вгору, чи теперішнє місце розташування в таблицях задовольняє? Скорочувати терміни перебування в підступах і щаблях можна і потрібно, але не можна уникнути цього, інакше не зцілити себе від вад. Хоча б один раз треба «побачити» як виглядає власна впертість, скандальна образа, заздрість, ревнощі, підозрілість у думках» [1, с. 306].

З цією метою у главі наводяться два тести.

Тест 1пропонує відповісти на запитання «Ти бачиш свою впертість і свою жадібність?»

  1. Я не маю таких якостей.
  2. Я не бачу таких якостей у собі давно.
  3. Бачу і впертість, і жадібність у собі.
  4. Працюю над зменшенням у мені цих якостей.

Тест 2спонукає проаналізувати: Як ти виводиш себе зі стану образи на рідних, друзів, колег?

  1. Ніяк (плачу мовчки).
  2. Не спілкуюся з кривдником.
  3. Намагаюся відшукати в кривднику три-п'ять позитивних якостей і прощаю його.
  4. Бачу себе в дзеркалі образи, і це допомагає мені трансформувати свою нестачу правдивості до самого себе» [1, с. 307-308].

За відповідністю зроблених виборів у тестах 1 і 2 можна оцінити і ступінь своєї правдивості та самокритичності, і зрозуміти ступені трансформації виявлених недоліків.

Мої відповіді на тести вивели мене на підказку другу: «ти бачиш багато своїх якостей, але не завжди правильно їх оцінюєш» [1, с. 308].

Справді, останнім часом траплялося так, що інші бачать у мені недолік раніше, ніж я сама його виявлю. Двоє людей вказали на наявність нетерпимості та нестриманості. Незважаючи на прикрість і незадоволеність собою, я зраділа, що ці діалоги відбувалися наодинці, без сторонніх учасників.

Виявляється, що критика, висловлена ​​віч-на-віч, є підказкою. У цьому вся суть підказки третьої «для спрямованого до самовдосконалення через самопізнання власних вад і чеснот».

Вона говорить: «Коли минає час, але ти нічого не зробив, щоб позбутися цього свого недоліку з упертості, то друг безумовно, у присутності близької тобі людини вдруге має право вказати на твій недолік. Якщо твоя впертість чи лінощі розрослися до непристойних розмірів, то друг втретє буде змушений показати тобі твій недолік, але вже в присутності багатьох» [1, с. 308-309].

Подальші підказки допомогли мені з бадьорістю приступити до роздумів про необхідні кроки у своєму вдосконаленні.

Підказка четверта: «Ніхто тобі не друг, ніхто не ворог, але кожна людина тобі – вчитель. Це якщо навчишся порівнювати себе сьогоднішнього із самим собою вчорашнім і тим, ким був кілька років тому».

Підказка п'ята: «Частіше шукай себе в позитивній частині таблиці «Леонардо».

Підказка шоста: «Не бичуй себе і не соромся, якщо виявиш знову той недолік, з яким, як тобі здавалося, вже покінчено. Цей залишок від минулої шкідливої ​​звички (хвіст) можеш самостійно трансформувати у протилежну якість (повноцінну) з V рівня таблиці «Леонардо».

Пам'ятай, що «краще – ворог хорошого». Вчорашнє найвище досягнення сьогодні може стати середнім, а завтра нижчим. Все тече, все змінюється, як ззовні, так і усередині людини розумно мислячої і ти не виняток із цього правила» [1, с. 309].

Література

  1. Пиньковская Э. А. Спаси и сохрани: в 3-х т. - Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2012. - Т. 2: Эгология. - 438 с. - с табл.

Додати коментар

Захисний код
Оновити