Зареєструйтесь на нашому сайті, щоб отримати додаткові можливості!

Дякуємо за реєстрацію!

Авторизация

ЕТАПИ ОЧІЩЕННЯ

Иваницька Любов Михайлівна

Працюючи з розділом «Етапи очищення» з книги «Детектор лестощів» Е. А. Піньковської [1, с. 62] ясніше усвідомила етапи в еволюції окремої людини та людства загалом у сприйнятті духовних норм, цінностей, законів та в міру накопичення розумової працелюбності.

Кожна розумно мисляча людина проходить певні для її індивідуального розвитку етапи:

  1. Бажання пізнати себе.
  2. Ритмічна праця у самопізнанні.
  3. Готовність до удосконалення.
  4. Сам процес удосконалення чи трансформації недоліків у чесноті.
  5. Застосування досягнень у повсякденному житті.

Багато хто готовий і проходить перший етап розвитку. Менша кількість вступає на другий етап, оскільки що далі, тим суворіші умови проходження шляху і суворіше запитують про виконання правил і законів.

«Невже розумно мислячі люди так сильно бояться відповідальності?» – запитує автор і рекомендує згадати і уявити собі послідовно: «Чи свідомість розуміє лише інтереси особистого «я»? Це свідомість егоїста. Далі свідомість зазнає вже відомих змін: «я + моя сім'я», «я + моя сім'я + мій колектив». Потім, за аналогією, додаючи «моє місто», «моя країна» тощо, ми зможемо зрозуміти про відмінності в масштабі мислення.

Етап одухотворення особистості – це зміна зовнішніх умов. Життя може продовжуватися в тих же умовах, що й раніше, але на іншій висоті вимог до себе, що поведе зміну якості думок, слів, вчинків.

Духовна творчість відбувається за наявності в людині розумно мислячій миролюбності, відповідальності та почуття власної гідності.

Тому, коли люди, які читають філософську чи духовну літературу, думають про власну духовність, доводячи комусь у застіллях про чиюсь недосконалість, про чужі недоліки, помилки та помилки, то вони просто не вступили ще в етап духовного розвитку шляхом самопізнання. Вони не припускають, що процес самопізнання починається з очищення фізичного тіла, а саме: в поступовій відмові від того, що обтяжує, забруднює, отруює, одурманює.

Перше і головне, з чого слід почати самопізнання, як означає Е. Піньковська, - це визнати, що очищення організму, органів і клітин, з яких вони, ці органи складаються, від токсинів і шлаків процедура необхідна для того, щоб пробудити спляче і протверезити сите, але п'яне ментальне тіло. Перевести розум із сонного або отруєного стану в бадьорий і здоровий».

Згадалася схема семи тіл людини та їх взаємодія та взаємозалежність [2, с. 7-9].

kontur

«Усі тіла людини пов'язані між собою безпосередніми зв'язками та опосередкованими. Кожне попереднє тіло, набираючи сили та знання, віддає їх наступному, для його успішного розвитку» [3, с. 213].

У розділі автор дає рекомендації щодо первинного очищення фізичного тіла – це позбавлення від шкідливих звичок, відчуття міри в їжі, відмова або мінімізація для початку м'ясної та жирної, обтяжливої їжі та ін. Дуже важливо при цьому прислухатися до свого організму, оскільки «терпінням, увагою і повагою до себе, якаоновлюється, будь-яка людина може досягти значних успіхів у оздоровленні органів.

Критерій один – це зменшення числа хронічних хвороб із колишнього переліку, зафіксованого в амбулаторній карті хворого, аж до повного зникнення цього списку».

У розумовій діяльності аналогічно – чергування праці та відпочинку, проте відпочинок не повинен бути занадто тривалим, краще, щоб це була зміна виду діяльності, помірний сон.

Ще корисно розлучитися зі звичкою накопичувати кількість розпочатих, але незакінчених справ, даних, але невиконаних обіцянок. Присутність такої риси в характері (відкладення виконання справ «на потім») розпізнається дуже просто: за втомою та розчаруванням у житті.

«Можна сказати, що хрест життєвих проблем тисне на плечі таку людину найчастіше від невиконання дрібних, непомітних, другорядних справ. Так і в клітці відбувається: то накопичить клітина більше, ніж потрібно, то неправильно розподілить жири, білки, вуглеводи і воду, що надходять постійно в надлишку. Клітина міри не знає, якщо господар її не привчив чинити доцільно та сумірно.

Багато несподіванок можна зустріти на цьому шляху. Підкорити одну вершину, і, не зупиняючись, попрямувати до подальшого сходження під силу не багатьом. Завданням їх, що попереду йдуть, допомогти тим, хто рухається вгору духовними сходами. Допомагати слід за необхідності і на прохання людини, яка ритмічно йде. Такі правила» - пишеться у главі.

Дуже пізнавальною та корисною виявилася глава, оскільки під час її читання поставила собі запитання: «А я яка? Як думаю, чиню? Чого досягла?»

Про себе зрозуміла, що я вже знайома з усіма етапами очищення і зараз особливо інтенсивно проходжу 4-ий зі своїми індивідуальними подоланнями. На цьому етапі дуже корисною мені виявилася схема «Етапи самовдосконалення розумно мислячої людини», представлена в навчально-методичному посібнику «Самопознання та самовдосконалення у схемах, формулах, таблицях» [2, с. 19]. Ті досягнення, які є, безперечно, допомагають у повсякденному житті, але є й незадоволеність собою, адже процес самовдосконалення спіральний та нові витки бувають нелегкими. Знання методики самопізнання та самовдосконалення Е. Піньковської в сукупності з семінарськими та практичними заняттями допомагають із цими труднощами справлятися. Досвід примножується, інтуїція (чуттєзнавство) загострюється порівняно із собою колишньою. Іду далі. Дякую автору!

Література

  1. Пиньковская Э. А. Спаси и сохрани : в 3-х т. - Черкассы: Издатель Чабаненко Ю. А., 2013. - Т. 3: Детектор лести. - 436 с. + 3 таблицы.
  2. Самопознание и самосовершенствование в схемах, формулах, таблицах : учебно-методическое пособие / под общей редакцией Э. А. Пиньковской, Т. В. Черкашиной; составитель А. В. Аносова. - Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2018. - 152 с.
  3. Пиньковская Э. А. Спаси и сохрани: в 3-х т. - Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2012. - Т. 2: Эгология. - 438 с. - с табл.

Додати коментар

Захисний код
Оновити