Зареєструйтесь на нашому сайті, щоб отримати додаткові можливості!

Дякуємо за реєстрацію!

Авторизация

МРІЇ І РОЗЧАРУВАННЯ

Агапова Любов Михайлівна

Реальності – бажана та об’єктивна – можуть суперечити одна одній. Інколи витрачається надто багато сил і ресурсів заради досягнення бажаного «будь-якою ціною». Після отримання того, чого так сильно прагнув, може відчуватися спустошення. Інколи навіть радість від перемоги гірчить. А буває взагалі відчуття страху, коли проявляються наслідки хотіння. Далі – розчарування.

Неосвічена людина думає, що впоратись з розчаруванням можна через пошук винних в її бідах ззовні.

Людина мисляча, як зазначає Емма Піньковська у главі «Мрії і розчарування» у книзі «Хто ти?», користується ресурсом внутрішньої культури особистості, щоб сформувати новий спосіб мислення, аналізуючи невдачі через призму законів доцільності, сумірності, вибору головного. Проте важливо, що закони ці є чинними за умови, що людина знаходить в аналізі власних невдач свої прорахунки, свої недопрацювання, свою вину.

Саме таким чином формуються:

  • культура бажань (відчуттям міри, тактом, правильною оцінкою сил, можливостей, вмінь, та їх доцільністю стосовно бажаного); 
  • культура емоцій (самовладанням, почуттям власної гідності, культурою незгоди, розвитком здатності пробачати будь-кого, мисленням «від добра»); 
  • культура спонукань (безкорисливістю, благородством, вдячністю); 
  • культура думки (конструктивним, позитивним, логічним мисленням).

Найголовніше в процесі самоаналізу – правдивість, що допомагає побачити причину проблеми в собі самому.

З безкорисливими намірами і упованням на Бога, з вдячністю за отримане, за життєві уроки – лише так можна навчитись мріяти без розчарувань.

Література

  1. Піньковська Е. А. Спаси і сохрани: в 3-х т. Том 1: «Хто ти?».  – Черкаси : Видавець Чабаненко Ю.А., 2011. – 814 с.

149401 or

Додати коментар

Захисний код
Оновити