Зареєструйтесь на нашому сайті, щоб отримати додаткові можливості!

Дякуємо за реєстрацію!

Авторизация

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОРТРЕТ ГОЛОВНОЇ КНИГИ Е. ПІНЬКОВСЬКОЇ «ПОЧАТКОВА ШКОЛА»

Клименко Марія, студентка, дизайнер

Ія – головна героїня книги Емми Піньковської «Початкова школа». Перед нами проходить її становлення як особистості в період молодшого шкільного віку. По-перше, Ія виросла в багатодітній родині, де, крім неї, було ще троє старших дітей. Зрозуміло, що нею, молодшою, опікувалися всі старші. Але це її не зіпсувало, бо головними, окрім любові, в родині були дисципліна і порядок. Так, домашні обов’язки були у всіх: Ія та її старша сестра, восьмикласниця Аня повинні були після уроків прийти додому, поїсти, позамітати, помити підлогу, винести сміття, а лише потім погуляти й зробити уроки. Це виховало Ію відповідальною і працьовитою.

Ще у родині було прийнято турбуватися один про одного. Історія запізнення Ії додому на дві з половиною години після занять стала для неї уроком відповідальності й людяності, адже старша сестра змусила її замислитися, що за неї хвилюються рідні і вчителька. А головне – Ія вчилась просити пробачення, визнавати свої помилки та говорити правду, якою б гіркою вона не була. Традиція родини збиратися разом за вечерею та обмінюватися новинами укріпила в Ії чесність, відкритість, уміння цінувати турботу близьких.

Оцінити ставлення до себе родини Ія змогла тоді, коли захворіла, коли сім’я робила все можливе для того, щоб вона одужала. Хвороба загартувала характер дівчинки, яка, всупереч прогнозам лікарів, оголосила себе здоровою і стала такою. Жага до навчання та необхідність спілкування та потреба у спілкуванні з друзями по школі змусили Ію навчатися в класі навіть тоді, коли лікарі заборонили їй ходити. Батько носив її на руках до школи і додому. Це ще більше зблизило доньку і батька і допомогло зрозуміти наскільки вона дорога рідним.

Ще один урок дружби і підтримки Ія отримала, коли одного дня батько затримався на роботі і дівчата-однокласниці вирішили віднести її додому на стільчику з рук. Батька ця ситуація розчулила до сліз і він проявив свою вдячність, прийшовши напередодні 8 Березня до школи і подарувавши вчительці букет квітів, а однокласникам – багато шоколадних фігурок, що в повоєнні часи було величезною розкішшю.

Надзвичайно повчально описує автор історію з першою двійкою за домашнє завдання, виправлене мамою. Вже в цьому віці вона вчинила гідно, не перекладаючи відповідальність за помилку на маму. Епізод з братом, де Ія, долаючи власний страх, підтримала його, характеризує її як сміливу і чуйну.

Мені сподобалось, що в родині було сформоване позитивне і відповідальне ставлення до навчання як до праці. Гадаю, що вихована працелюбність залишилися з нею а все життя.

Ще Ія була сильна духом. Це видно в епізоді, коли вона, перемагаючи сильний біль, встала і привітала зі святом маму, зробивши їй цим найкращий подарунок.

В цілому у мене склалось відчуття психологічної цілісності головної героїні. А шлях її розвитку нагадав процес нанесення художником пензлем тонких штрихів на свій шедевр, які надають йому рис досконалості.

Література

  1. Пиньковская Э. А. Начальная школа. - Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2009. - 60 с.

nachalnaya shkola

Додати коментар

Захисний код
Оновити