Зареєструйтесь на нашому сайті, щоб отримати додаткові можливості!

Дякуємо за реєстрацію!

Авторизация

УЧЕНЬ ЧИ СПІВРОБІТНИК

Келеберда Татьяна Анатольевна

У главі «Учень або співробітник» з книги Піньковської Е. А. «Детектор лести» автор пропонує оцінювати себе: ти учень чи співробітник?

У тлумачному словнику С. Ожегова поняття учень визначається як людина, яка навчається чому-небудь у кого-небудь; послідовник якого-небудь вчення, той хто вивчає, вивчав щось під керівництвом когось. При цьому ключове слово – навчається.

Згідно зі словником, співробітник – це людина, яка працює разом з кимось, помічник. У деяких назвах працівник, а також взагалі службовець. Ключове слово визначення – служить.

У главі автор пропонує ясніше відкривати самого себе внутрішнього, щоб правдиво давши собі оцінку, зрозуміти, на якому етапі «навчання –співробітництво» ти знаходишся, і на який щабель безкорисливих стосунків здатен – «вони і я» чи «вони + я».

Автор звертає увагу на послідовність в освоєнні «ментальних гігієнічних» навичок для людини, яка удосконалюється у навчанні. Головним принципом має стати девіз «Не нашкодь!». Обов’язковим є дотримання як цивільних, так і моральних законів у думках, словах, вчинках.

Для визначення того, учень ти чи співробітник, пропонується наступний тест.

До учня висуваються наступні вимоги:

  1. Не сміти!
  2. Не порушуй!
  3. Не візьми!
  4. Не суди!
  5. Не марнуй!
  6. Не забувай!
  7. Не нашкодь!

До співробітника вимоги вже суворіші:

  1. Прибирай!
  2. Дотримуйся!
  3. Віддай!
  4. Виправдай!
  5. Примножуй!
  6. Пам’ятай!
  7. Рятуй! [1, с. 341].

Потрібно вчитися мистецтву жити так, щоб не робити боргів, не давати обіцянок, які не зможеш виконати, чітко знати свої обов’язки, – радить автор книги [1, с. 343].

Аналізуючи себе у контексті розглянутої у главі проблеми, можу підсумувати, що відтоді як я познайомилася з системою самопізнання, все частіше, ніж це було раніше, намагаюся жити за принципом «Не нашкодь!», більш усвідомлено та доцільно давати обіцянки.

Література

  1. Пиньковская Э.А. Серия книг «Спаси и сохрани». Том 3. «Детектор лести». Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2013. 436 с. + 3 таблицы.
  2. Євтух М. Б., Черкашина Т. В. Культура взаємин : Підручник. – 3-те вид., переробл. і допов. – Черкаси :Видавець Чабаненко Ю.А., 2012. – 340 с.

Додати коментар

Захисний код
Оновити